Akustikdug

Lydoplevelsen i et lokale skabes med akustikdug

 

Akustikdug er et alsidigt og fleksibelt produkt, og er derfor perfekt til mange forskellige akustikløsninger: kontorer, konferencelokaler, restauranter teatre, studier, computerlokaler og auditorier samt industriproduktion og lagerfaciliteter. Dens høje densitet (320 g/m²)

betyder, at det udmærker sig ved at stoppe omgivende ekko og efterklang. Lyden bevæger sig roligere i rummet, og forstærker de behagelige bløde og dybe toner, samtidig med at høje støjende lyde bliver absorberet af materialet.

Derudover kan det også installeres som beklædning til vægpaneller for at forhindre lydoverførsel. Sammen med akustikribber eller –paneller tilføjer akustiskduge et smagfuldt visuelt design til ethvert lokale, som er et effektivt middel mod støj og andre uønskede lyde.

Vores akustiskduge er lette at skære i størrelse og montere i ethvert setup. Det kan gøres med lave omkostninger, hvilket gør det til et godt valg til både DIY og professionelle projekter. Formålet med akustiskduge er at skabe gode akustiske rammer i lokalet, men man skal være opmærksom på, at det kan gøres på flere forskellige måder. Derudover handler det også om ens fokus er på lyddæmpning eller lydisolation.  

 

 

 

Akustikdugens lyddæmpende/lydabsorberende funktion

 

Lyddæmpning eller lydabsorption kan undertiden forveksles med lydisolering, hvilket reelt ikke giver meget mening, fordi de er ret forskellige.

Det er vigtigt at vide, at når en lyd møder et objekt, kan der kun ske to ting: det kan enten absorberes (lydabsorberende) eller reflekteres tilbage (lydisolering).

Hvis du vil forhindre, at uønsket støj kommer ind eller forlader et rum, skal du have lydisolering. Imidlertid er situationen en anden med lydabsorption

Kort sagt har du brug for lydabsorption, når du vil forbedre rummets akustik. Ved at gøre dette reducerer du i grunden ekkoet, fordi det absorberes, og hvorefter får du en fyldig og klar lyd i rummet.

En anden måde at sige det er, at lyddæmpning er tabet af lydenergi, fordi lydbølger absorberes af lydabsorberende produkter placeret på steder som vægge, lofter og gulve.

Når det kommer til lydabsorberende materialer, eksempelvis akustiskduge er de som regel bløde, lette og med en delvis porøs overflade, hvilket gør det muligt for dem at absorbere et ekko bedre.

Mens produkter fremstillet af lydabsorberende materiale kan blødgøre rummets overflader, er de også designet til at bidrage til rummets æstetik. Men deres væsentlige funktion er at forbedre kvaliteten af lyd i rummet.

Desuden skal du være opmærksom på, at akustiskduges lydabsorberende evne ikke altid er det samme, men afhænger af lydens frekvens. Så, lave frekvenser, under 500Hz, kan være meget sværere at opdage og absorbere, mens højere frekvenser normalt er lettere at absorbere.

Rent praktisk betyder det, at lyden i et rum kun beklædt med akustikdug stadigvæk høres i et andet rum, da det lydabsorberende materiale som sagt kun reducerer et ekko, men det blokkerer det ikke. Hvis du skal lydisolerede et rum, kan akustikdugen hjælpe, men det kræver yderligere værktøjer, som standser lydbølgernes reflektering.

 

 

 

 

 

Som supplement til lydisolering

 

Når det kommer til lydisolering, bruges det til at blokere en uønsket lyd fra enten at komme ind i eller forlade et rum. På denne måde forbliver lyden, som kommer indefra rummet, i rummet, mens lyden udefra rummet reduceres drastisk.

For eksempel reflekteres lyden inde i lokalet tilbage til lokalet af lydisoleringsprodukter, så det kan ikke høres i det næste rum, dvs. lyden er blokeret fra at forlade lokalet.

Lydisolering tjener til det formål at stoppe lyden. Men du skal vælge et lydisoleringsprodukt i forhold til dets materiale og også være opmærksom på støjfrekvenser og det sted, der har brug for lydisolering.

Med hensyn til produkter designet til at blokere en lyd, er de normalt lavet af tætte og tunge,  materialer. De skal også installeres, så de adskiller to sider af en væg eller, hvis nødvendigt, et vindue.

Og vigtigst af alt, er disse produkter altid placeret indeni vægkonstruktionen.

Selvom de er forskellige, er lyddæmpning og lysisolering to sider af samme sag, der begge tjener det formål at optimere lydoplevelsen i rummet eller lokalet. Generelt set, er lysisolering altid fast monteret i væggen eller akustikloftet, mens lyddæmpning kan beklæde alle rummets overflader i forskellige sammensætninger af materialer og former.

 

 

 

Akustiskduge er det nye interior

 

Steder som spillesteder, konferencelokaler, teatre og studier, hvor en god lydoplevelse er en førsteprioritet, er man bekendt med vigtigheden og fordelene ved akustiskduge. Til gengæld findes der brancher, hvor det stadig er forholdsvis nyt og derfor mindre udbredt. En af dem er restaurationsbranchen. Her har det først og fremmest været maden, der har været i centrum, men i nyere tid er man blevet meget mere opmærksom på, at maden ikke alene skal smage godt, men også indtages i behagelige omgivelser, så det bliver en helhedsoplevelse for de besøgende.

Akustikken i en restaurant påvirkes af flere variabler, herunder lokalets indretning, vægge og loftform, anvendte materialer, bygningskonstruktionen mv. I dag er restauranter designet med masser af hårde overflader, ingen tæpper og borde pakket tæt sammen for at maksimere kapaciteten, som alle bidrager til at lyden i lokalet synes meget høj. Musik, der spiller for høj lydstyrke, er også en stor bidragsyder til ubehagelige lydniveauer. Desværre er en af de mest almindelige problemer der overses også en af de vigtigste, rumakustikken.  Hvis problemet ikke løses, kan det påvirke sundhed og sikkerhed for restaurantmedarbejdere, det kan afholde tilbagevendende kunder, og dermed komme til at koste restaurantens ejer tusindvis af kroner.

God akustisk i en restaurant kan være afgørende for om gæsterne kommer igen, og bidrage til et godt arbejdsmiljø, der giver glade medarbejdere.

Akustiskduge er en enkel og effektiv løsning til en særdeles attraktiv pris. Som beklædning til enten akustiskpaneler eller –lameller, højner den lydoplevelsen i lokalet og man bibeholder et eksklusivt visuelt udtryk. Hvis man går efter helhedsoplevelsen kan det også installeres som akustiskloft sammen med listelofter.